Mijn favorieten

Woning verkopen zonder makelaar? Dit staat u te wachten!

Denkt u er over na om zelf, zonder hulp van een makelaar, uw woning te verkopen? In dat geval is het belangrijk om eens goed de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Bespaart u wel daadwerkelijk als u uw woning zelf verkoopt of bent u straks heel wat kopzorgen rijker en tijd armer? Lees onze blog eens en ontdek dat het verkopen zonder makelaar niet zo makkelijk is als het misschien lijkt!
 

Geld besparen = extra tijdsinvestering

De belangrijkste motivatie om een woning zelf te verkopen is voornamelijk dat velen denken er een hoop geld mee te besparen. Maar is dat echt zo? Vraag u zelf maar eens af wat deze kostenbesparing écht waard is. Wat dacht u van een extra investering in uw eigen tijd om alle zaken te regelen? Heeft u die tijd überhaupt en hoeveel is die tijd u waard? Onderschat het zeker niet. Enkele voorbeelden van taken die u te wachten staan zijn: waarde van de woning bepalen, plattegrond in orde maken en uittekenen, profesionele foto’s maken en bewerken, woning onder de aandacht brengen op onder andere social media, afspraken inplannen, bezichtingen organiseren en potentiële kopers rondleiden, nabellen en nog veel meer. Dit zal ervoor zorgen dat u voor onbepaalde tijd, zolang het duurt totdat uw woning verkocht wordt, vrije tijd moet opofferen om die te investeren in het verkopen van uw woning. Die tijd besteedt u misschien liever aan andere zaken of misschien heeft u al weinig vrije tijd op zichzelf. Oftewel: reken uzelf niet rijk en houd rekening met een extra tijdsinvestering en een eventueel promotiebudget.
 

Onderhandelen kan tegenvallen

Wanneer u uw woning zonder hulp wilt verkopen, dan betekent dit dat u zelf moet onderhandelen over de verkoopprijs van de woning. Bent u zelf wel goed in onderhandelen met potentiële kopers of laat u dat liever aan u voorbij gaan? Houd hier ook rekening met het feit dat u er zelf hoogstwaarschijnlijk emotioneel bij bent betrokken bent en hierdoor waarschijnlijk niet het hoogst haalbare uit de verkoopdeal kunt halen.
 

Minder juridische zekerheid

Het verkopen van uw woning is meer dan enkel het overdragen van de sleutel aan de nieuwe eigenaren na een overeengekomen prijs. Het is namelijk ook een juridische handeling waar rechten én plichten uit voortvloeien. Dit betekent dat de koper van uw woning in sommige gevallen in zijn recht staat om bij u terug te komen op het moment dat er iets blijkt te mankeren aan uw woning. Op het moment dat u kiest voor het inschakelen van een makelaar, beperkt u dit risico. Een makelaar weet namelijk precies welke rechten en plichten u als verkoper van een woning heeft. Daarbij stelt de makelaar een juridisch correct koopcontract op voor u.
 

Geen expertise in huis

Hoewel u de expert bent als het aankomt op alle kleine details van het huis en u de woning als geen ander kent, mist u de kennis die een makelaar in huis heeft. Heeft u bijvoorbeeld al eens vastgoedstyling toegepast en profesionele foto’s gemaakt, die een potentiële koper overtuigt van een ruimte? Heeft u een idee welke elementen van uw woning u het beste kunt benadrukken tijdens een bezichting? En heeft u enig idee hoe u met onderhandelingen met geïnteresseerden moet omgaan? Dit zijn slechts een paar kleine voorbeelden. Wanneer het aankomt op waardebepalingen, wordt het vraagstuk steeds ingewikkelder. Door samen met een makelaar te werken, heeft u al deze expertise binnen handbereik en kunt u samen streven naar een maximaal verkoopresultaat.

 

Potentiële geïnteresseerden mislopen 

Wanneer u er voor kiest om zelf een woning te verkopen, dan kunt u niet profiteren van het grote netwerk van een makelaar. Wat dacht u van een database met potentiële kopers? En van hun bereik op sociale platformen als Facebook en Instagram, waarmee ze menig aandacht trekken? Daarnaast trekt de website van een makelaar ook genoeg kijkers. Door te kiezen voor verkoop zonder makelaar loopt u dus potentiële kandidaten voor uw woning mis. Het zal u meer tijd kosten om geschikte kopers te vinden.

 

Makelaar inschakelen? 

Wanneer u voornemens heeft om uw huis in de verkoop te zetten en u het bij nader inzien toch liever overlaat aan een deskundige makelaar, dan kunt u uiteraard contact opnemen met Laenen Makelaardij. Wij zijn een betrokken makelaarsteam in de regio Weert en denken graag met u mee!