Woning verkopen zonder makelaar? Dit staat u te wachten!

Denk je erover na om zelf, zonder hulp van een makelaar, je huis te verkopen? In dat geval is het belangrijk om eens goed de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Bespaar je wel daadwerkelijk als je je huis zelf verkoopt of ben je straks heel wat kopzorgen rijker en tijd armer? Lees onze blog eens en ontdek dat het verkopen zonder makelaar niet zo makkelijk is als het misschien lijkt!
 

Geld besparen = extra tijdsinvestering

De belangrijkste motivatie om een woning zelf te verkopen is voornamelijk dat velen denken er een hoop geld mee te besparen. Maar is dat echt zo? Vraag jezelf maar eens af wat deze kostenbesparing écht waard is. Wat dacht je van een extra investering in je eigen tijd om alle zaken te regelen? Heb je die tijd überhaupt en hoeveel is die tijd je waard? Onderschat het zeker niet. Enkele voorbeelden van taken die je te wachten staan zijn: de waarde van de woning bepalen, plattegronden in orde maken en uittekenen, profesionele foto’s maken en bewerken, woning onder de aandacht brengen op onder andere social media, afspraken inplannen, bezichtingen organiseren en potentiële kopers rondleiden, nabellen en nog veel meer. Dit zal ervoor zorgen dat je voor onbepaalde tijd, zolang het duurt totdat jouw huis verkocht wordt, vrije tijd moet opofferen om die te investeren in het verkopen van jouw woning. Die tijd besteed je misschien liever aan andere zaken of misschien heb je al weinig vrije tijd op zichzelf. Oftewel: reken jezelf niet rijk en hou rekening met een extra tijdsinvestering en een eventueel promotiebudget.
 

Onderhandelen kan tegenvallen

Wanneer je je huis zonder hulp wilt verkopen, dan betekent dit dat je zelf moet onderhandelen over de verkoopprijs van de woning. Bent je zelf wel goed in onderhandelen met potentiële kopers of laat je dat liever aan je voorbij gaan? Houd hier ook rekening met het feit dat je er zelf hoogstwaarschijnlijk emotioneel bij bent betrokken bent en hierdoor waarschijnlijk niet het hoogst haalbare uit de verkoopdeal kunt halen.
 

Minder juridische zekerheid

Het verkopen van de woning is meer dan enkel het overdragen van de sleutel aan de nieuwe eigenaren na een overeengekomen prijs. Het is namelijk ook een juridische handeling waar rechten én plichten uit voortvloeien. Dit betekent dat de koper van de woning in sommige gevallen in zijn recht staat om bij je terug te komen op het moment dat er iets blijkt te mankeren aan de woning. Op het moment dat je kiest voor het inschakelen van een makelaar, beperk je dit risico. Een makelaar weet namelijk precies welke rechten en plichten je als verkoper van een woning hebt. Daarbij stelt de makelaar een juridisch correct koopcontract op voor jou.
 

Geen expertise in huis

Hoewel jij de expert bent als het aankomt op alle kleine details van het huis en je de woning als geen ander kent, mis je de kennis die een makelaar in huis heeft. Heb je bijvoorbeeld al eens vastgoedstyling toegepast en profesionele foto’s gemaakt, die een potentiële koper overtuigt van een ruimte? Heb je een idee welke elementen van de woning je het beste kunt benadrukken tijdens een bezichting? En heb je enig idee hoe je met onderhandelingen met geïnteresseerden moet omgaan? Dit zijn slechts een paar kleine voorbeelden. Wanneer het aankomt op waardebepalingen, wordt het vraagstuk steeds ingewikkelder. Door samen met een makelaar te werken, heb je al deze expertise binnen handbereik en kun je samen streven naar een maximaal verkoopresultaat.

 

Potentiële geïnteresseerden mislopen 

Wanneer je ervoor kiest om zelf een woning te verkopen, dan kun je niet profiteren van het grote netwerk van een makelaar. Wat dacht je van een database met potentiële kopers? En van hun bereik op sociale platformen als Facebook en Instagram, waarmee ze menig aandacht trekken? Daarnaast trekt de website van een makelaar ook genoeg kijkers. Door te kiezen voor verkoop zonder makelaar loop je dus potentiële kandidaten voor de woning mis. Het zal je meer tijd kosten om geschikte kopers te vinden.

 

Makelaar inschakelen? 

Wanneer je van plan bent je huis in de verkoop te zetten en je het bij nader inzien toch liever overlaat aan een deskundige makelaar, dan kun je uiteraard contact opnemen met Laenen Makelaardij. Wij zijn een betrokken makelaarsteam in de regio Weert en denken graag met je mee!