Mijn favorieten

Woning kopen of huren?

Toe aan een nieuw (t)huis en van plan om te verhuizen? Wat de reden ook is, er staat een verhuizing voor de deur. Misschien twijfelt u nog over het dilemma: kopen of huren? Zowel huren als kopen kent zo zijn eigen voor- en nadelen. Wat voor u de beste keuze is? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. In deze blog wegen we de belangen tegen elkaar af, zo heeft u beter inzicht voor wat voor u een rationele keuze is!
 

#1 Verhuizen

Het is van belang om vooruit te denken in de toekomst. Hoe groot geacht u de kans dat u lang in de komende woning zal blijven? Gaat u over een bepaalde tijd samenwonen, denkt u aan gezinsuitbreiding, of gaat u werk zoeken in een andere stad? Oftewel: hoe flexibel wilt u zijn? Het is namelijk een feit dat verhuizen gemakkelijker gaat vanuit een huurwoning. Daar bent u immers slechts gebonden aan een opzegtermijn, dikwijls van één maand (na het eerste jaar). Bij een koophuis gaat dat daarentegen iets moeilijker. U moet dan op zoek gaan naar een geschikte koper.
 

#2 Woonlasten

Op het moment dat u een woning koopt, krijgt u te maken met hypotheeklasten. U kunt bij een hypotheek ervoor kiezen om de hele looptijd dezelfde rente te betalen. In dat geval, blijven de lasten door de jaren heen stabiel en bouwt u vermogen op. Als huurder daarentegen, betaalt u elke maand hetzelfde huurbedrag en bouwt u geen eigen vermogen op. De verhuurder mag de huur één keer per jaar verhogen, wat in de praktijk vrijwel ieder jaar gebeurd.
 

#3 Onderhoud

Een voordeel van huren is dat u, naast het verzorgen van de woning, geen onderhoud aan de huurwoning hoeft uit te voeren. De verhuurder is namelijk verplicht dit voor u te doen. Als eigenaar van een koopwoning daarentegen moet u geld reserveren voor een eventueel onderhoud. Als er iets stuk dreigt te gaan, dan bent u diegene die het dient te laten repareren. Wanneer u een appartement koopt, is het verhaal weer net iets anders. U bent dan voor veel onderhoud samen met de andere appartementseigenaren in het complex verantwoordelijk. Daar reserveert u dan ook elke maand een bedrag voor, zo spaart u samen voor een groot onderhoud.
 

#4 Aanpassing aan de woning

Wanneer u een huis koopt, kunt u het huis geheel naar eigen wens aanpassen. Maar wanneer u zeer grote verbouwingen wilt uitvoeren -denk aan bijvoorbeeld een aanbouw- dan heeft u vaak een vergunning nodig van de gemeente. Bij een huurwoning daarentegen mag u niets verbouwen aan de woning of kamer zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder. Hetzelfde geldt voor de buitenkant van de woning. Ook bij kleine aanpassingen krijgt u te maken met allerlei regels. Daardoor heeft u als eigenaar weinig vrijheid om uw woning helemaal naar eigen wens in te richten.
 

#5 Rechten en plichten

Zowel de koper als de verhuurder heeft rechten en plichten. Voor de verhuurder geldt: de huur moet op tijd betaald worden en de woning moet zorgvuldig gebruikt worden. Aan de andere kant heeft de huurder twee belangrijke rechten: recht op woongenot en huurbescherming. Dankzij de wettelijke huurbescherming kan de verhuurder niet zomaar het huurcontact opzeggen. Daarbij komt een huurder in sommige gevallen in aanmerking voor huurtoeslag. De koper daarentegen krijgt te maken met meerdere zaken. Onder de belangrijkste plichten valt het betalen van de hypotheek en het betalen van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Naast dat, krijgt een koper te maken met de jaarlijks vastgestelde WOZ-waarde van de woning. Wat betreft rechten kunt u denken aan de wettelijke bedenktijd bij aankoop, en bij aankoop van een appartement het appartementsrecht.

 

Beantwoordt ten slotte voor uzelf de onderstaande vragen!

  • Hoe lang verwacht u in uw komende woning te blijven?
  • Hoe flexibel bent u als het aankomt op verhuizen?
  • Heeft u een stabiel inkomen?
  • Verwacht u veel onderhoud voor het eventueel aan te kopen huis?
  • Wilt u uw huis geheel naar eigen wens kunnen aanpassen?
  • En het allerbelangrijkste: wordt u gelukkig van de keuze die u maakt?