Woning kopen of huren?

Toe aan een nieuw (t)huis en van plan om te verhuizen? Wat de reden ook is, er staat een verhuizing voor de deur. Misschien twijfel je nog over het dilemma: kopen of huren? Zowel huren als kopen kent zo zijn eigen voor- en nadelen. Wat voor jou de beste keuze is? Dat hangt af van je persoonlijke situatie. In deze blog wegen we de belangen tegen elkaar af, zo krijg je een beter inzicht wat voor jou een rationele keuze is!
 

#1 Verhuizen

Het is van belang om vooruit te denken in de toekomst. Hoe groot acht je de kans dat je lang in de komende woning zal blijven wonen? Misschien ga je over een bepaalde tijd samenwonen, denk je aan gezinsuitbreiding of ga je werk zoeken in een andere stad? Oftewel: hoe flexibel wil je zijn? Het is namelijk een feit dat verhuizen gemakkelijker gaat vanuit een huurwoning. Daar ben je immers slechts gebonden aan een opzegtermijn. Dikwijls geldt een opzegtermijn van één maand (na het eerste jaar). Bij een koophuis gaat dat daarentegen iets moeilijker. Je moet dan eerst op zoek gaan naar een geschikte koper.
 

#2 Woonlasten

Op het moment dat je een woning koopt, krijg je te maken met hypotheeklasten. Je kunt er bij een hypotheek voor kiezen om de hele looptijd dezelfde rente te betalen. In dat geval, blijven de lasten door de jaren heen stabiel en bouw je vermogen op. Als huurder daarentegen, betaal je elke maand hetzelfde huurbedrag en bouw je geen eigen vermogen op. De verhuurder mag de huur één keer per jaar verhogen, wat in de praktijk vrijwel ieder jaar gebeurd.
 

#3 Onderhoud

Een voordeel van huren is dat je, naast het verzorgen van de woning, geen onderhoud aan de huurwoning hoeft uit te voeren. De verhuurder is namelijk verplicht dit voor jou te doen. Als eigenaar van een koopwoning daarentegen moet je geld reserveren voor (toekomstig) onderhoud. Als er iets stuk dreigt te gaan, dan ben jij degene die het moet laten repareren. Wanneer je een appartement koopt, is het verhaal weer net iets anders. Je bent dan voor veel onderhoud samen met de andere appartementseigenaren in het complex verantwoordelijk. Daar reserveer je dan ook elke maand een bedrag voor, zo spaar je samen voor een groot onderhoud.
 

#4 Aanpassing aan de woning

Wanneer je een huis koopt, kun je het huis geheel naar eigen wens aanpassen. Maar wanneer je zeer grote verbouwingen wilt uitvoeren -denk aan bijvoorbeeld een aanbouw- dan heb je vaak een vergunning nodig van de gemeente. Bij een huurwoning daarentegen mag je niets verbouwen aan de woning of kamer zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder. Hetzelfde geldt voor de buitenkant van de woning. Ook bij kleine aanpassingen krijg je te maken met allerlei regels. Daardoor heb je als eigenaar weinig vrijheid om je huis helemaal naar eigen wens in te richten.
 

#5 Rechten en plichten

Zowel de koper als de verhuurder heeft rechten en plichten. Voor de verhuurder geldt: de huur moet op tijd betaald worden en de woning moet zorgvuldig gebruikt worden. Aan de andere kant heeft de huurder twee belangrijke rechten: recht op woongenot en huurbescherming. Dankzij de wettelijke huurbescherming kan de verhuurder niet zomaar het huurcontact opzeggen. Daarbij komt een huurder in sommige gevallen in aanmerking voor huurtoeslag.
De koper daarentegen krijgt te maken met meerdere zaken. Onder de belangrijkste plichten valt het betalen van de hypotheek en het betalen van de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Naast deze twee zaken, krijgt een koper te maken met de jaarlijks vastgestelde WOZ-waarde van de woning en betaal je de gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting. Wat je rechten betreft, kun je denken aan de wettelijke bedenktijd bij de aankoop van de woning. Bij de aankoop aankoop van een appartement staan je rechten in het het appartementsrecht.

 

Beantwoordt ten slotte voor jezelf de onderstaande vragen:

  • Hoe lang verwacht ik in de komende woning te blijven wonen?
  • Hoe flexibel ben ik als het aankomt op verhuizen?
  • Heb ik een stabiel inkomen?
  • Verwacht ik veel onderhoudskosten voor het eventueel aan te kopen huis?
  • Wil ik het huis helemaal naar eigen wens aanpassen?
  • En het allerbelangrijkste: word ik gelukkig van de keuze die ik maak?