Mijn favorieten

Verhuizen: vergeet de kinderen niet

Verhuizen staat in de top 10 van meest stressvolle gebeurtenissen, helemaal als er kinderen bij betrokken zijn. Of u nu naar een andere stad verhuist, een andere provincie of in hetzelfde dorp blijft wonen. Verhuizen brengt hoe dan ook altijd spanning met zich mee. Het is dan ook erg van belang om kinderen tijdens dit proces goed te begeleiden. Hoe je dat doet? Wij hebben een aantal tips uit de praktische gids van Christel Westgeest opgesomd.
 

Betrek uw kind bij bepaalde keuzes die u maakt

Zoals bij het kiezen van een nieuwe school. Geef een kind niet te veel keuzes, maar kies bijvoorbeeld zelf twee scholen uit die jou goed lijken. Bezoek dan samen met uw kind beide scholen en betrek hem/haar bij uw afwegingen. Vertel uw kinderen hoe u er over denkt! Of kijk samen alvast naar welke sportverenigingen in de buurt van het nieuwe huis zitten. Zo stel je kinderen iets leuks in het vooruitzicht.
 

Plan een afscheidsfeestje

Het is belangrijk om de kinderen goed afscheid te laten nemen van hun vriendjes en vriendinnetjes. Die emoties verdienen een plek. Denk maar zo: ‘je kunt pas echt een deur opendoen, als je de andere deur goed dichtdoet’.
 

Stel nieuwe rituelen in het vooruitzicht

Het voelt fijn als u uw kind alvast kunt voorbereiden op leuke, nieuwe gezinsrituelen. Stel dat jullie vlakbij het bos gaan wonen, dan kunt u zeggen: ‘Dan gaan we voortaan elke zondag een rondje wandelen in het bos!’. Maar dat kan natuurlijk ook zijn: ‘Als we in dat huis gaan wonen, kunnen we eindelijk een trampoline opzetten!’. Maak er iets leuks van, zodat uw kind zin krijgt in de nieuwe situatie.
 

Laat uw kinderen een eigen verhuisdoos inpakken

Welke spullen mogen mee? Geef uw kinderen één of meerdere verhuisdozen! En laat ze in het nieuwe huis hun eigen kamer inrichten. Op de verhuisdag zelf is het misschien verstandig dat ze de verhuiswagen uitzwaaien en dan even met opa, oma of de oppas meegaan. Zo hoeven ze de hectiek van de verhuizing niet mee te maken. Pubers kunnen uiteraard gewoon meehelpen ;).
 

Geef de prioriteit aan het welzijn van de kinderen

Ouders hebben het vaak druk als ze net verhuisd zijn, er moet namelijk veel geregeld worden in een korte periode. Toch, is het van belang om de kinderen goed in de gaten te houden. Voelen ze zich prettig in hun nieuwe omgeving? En hebben ze al nieuwe vriendjes gemaakt? Een nieuwe vloer en een nieuwe bank komen later wel aan de orde.
 

Geef spullen waar kinderen aan gehecht zijn een plekje

Uiteraard hoeft de oude kinderkamer niet 1 op 1 nagemaakt te worden. Maar, het is wel fijn als er bepaalde elementen hetzelfde blijven. Geef vooral de spullen waar de kinderen aan gehecht zijn meteen een plekje. Hang de voetbalposter weer op de deur en leg zijn/haar knuffels meteen op bed!