Onlangs overboden tijdens de jacht op jouw droomhuis?

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen en misschien heb je het zelf al ervaren. Als je op zoek bent naar een koophuis, kun je je voorbereiden op een concurrentiestrijd met andere woningzoekenden. We zien dat steeds meer koophuizen worden verkocht boven de vraagprijs. Huizenkopers merken dan ook een hoge concurrentie bij de meest gewilde huizen. Maar hoe gaat het bieden op jouw droomhuis in zijn werk, zodra er meerdere gegadigden zijn? 
 

Maak een weloverwogen keuze

Denk allereerst goed na over het openingsbod. Als je merkt dat er meer geïnteresseerden zijn voor de woning die je op het oog hebt, is het van belang goed na te denken over het openingsbod. Laat je niet leiden door emotie en enthousiasme, maar schakel ratio in. Baseer je keuze op basis van de waarde van het huis door middel van het inschakelen van een aankoopmakelaar. De ervaring leert namelijk dat wanneer er veel kijkers zijn, deze niet allemaal een bod uitbrengen. Daarbij weet je uiteraard ook nooit wat overige bieders besluiten.
 

Veel voorkomende misverstanden 

Regelmatig ontstaan er misverstanden over het bieden op een huis. Zo wordt er bijvoorbeeld gedacht dat zodra je in onderhandeling bent met de betreffende verkoopmakelaar, de makelaar geen bezichtigingen mag plannen met andere kandidaten. Dit mag uiteraard wel. De verkoper is namelijk vrij om tijdens een onderhandeling andere kijkers de woning te laten bezichtigen.
 

Ook wanneer je de vraagprijs hebt geboden, betekent dit niet direct dat de woning ook daadwerkelijk aan jou wordt verkocht. Helaas, was het maar zo gemakkelijk. De verkoper bepaalt altijd zelf of het bod wordt geaccepteerd en aan wie hij de woning verkoopt. Daarnaast is het zo dat niet alleen de hoogte van het bod voor de verkoper interessant is, óók de koopvoorwaarden en de zekerheid die de koper kan bieden het huis te financieren, zijn van belang. Bereid je daarom altijd goed voor!
 

Soms ontstaat er ook onduidelijkheid over de volgende stelling: ‘De makelaar wil voor morgen 12.00 uur weten of we akkoord gaan met het tegenbod. In dit geval heb ik toch recht op 3 dagen bedenktijd?’. Nee, in dit geval heb je geen recht op bedenktijd. Deze regeling geldt namelijk pas op het moment dat de koper een door beide partijen getekende koopakte heeft ontvangen. In dit geval is er geen sprake van recht op 3 dagen bedenktijd, omdat er geen wettelijke regels bestaan over het feit hoeveel tijd een kandidaat krijgt om op een bod te reageren. Als makelaar kunnen we een besluittermijn aan het tegenbod koppelen om een onderhandeling te versnellen.

 

Aankoopmakelaar inschakelen?

Een woning kopen is doorgaans niet iets wat je dagelijks doet en is meestal een van de meest waardevolle aankopen in je leven. Laat je daarom goed adviseren door een aankoopmakelaar die jouw belangen bij de aankoop behartigt. Zo weet je zéker dat je niet teveel voor je nieuwe woning betaalt. Daarnaast kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan, denk aan maar eens aan de bouwkundige staat van de woning, verborgen gebreken en aan de bepalingen in de koopovereenkomst.
 

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen? Maak dan direct een afspraak. 
 

 

Maak een afspraak