Nuttige informatie over zonnepanelen

Nu steeds meer mensen overwegen het dak van hun woning of garage te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen, zetten wij graag het een en ander op een rijtje over de aanschaf ervan. Want de aanschaf van zonnepalen is best een investering. Veel mensen weten over het algemeen nog maar weinig over de mogelijkheden, aanschafkosten en de terugverdientijd. Als VerschilMakelaar maken wij ons sterk voor duurzaam wonen, maar informeren wij je ook graag bij het nemen van investeringsbeslissingen.
 

Is het dak geschikt of ongeschikt?

Zonnepanelen werken het beste wanneer ze op het zuiden gericht zijn en een hellingshoek hebben van 36 graden. Maar ook een dak dat tussen zuidoosten en zuidwesten gericht is en een helling heeft van 20 – 60 graden is zeer geschikt (de opbrengst is dan nog steeds 90% in vergelijking met een dak dat op het zuiden gericht is). Zowel op platte daken als op schuine daken kun je zonnepanelen plaatsen. Voor het plaatsen heb je geen vergunning nodig, tenminste als je je aan de regels houdt tenminste. Uitgebreide informatie hierover kun je vinden op de site van de Rijksoverheid.

Wanneer is het plaatsen van zonnepanelen vergunningsvrij?

Om zonnepanelen vergunningsvrij te mogen plaatsen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
 

1. De panelen moeten op een dak worden geplaatst.
2. De panelen moeten één geheel vormen met de installatie voor het opslaan van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet de installatie binnen in het betreffende gebouw worden geplaatst.
3. Op een schuin dak mogen de panelen niet uitsteken: ze moeten dus aan alle kanten binnen het dakvlak vallen. De panelen moeten ín of direct óp het dakvlak vallen (bij een schuin dak). De hellingshoek van de panelen moet bij een schuin dak hetzelfde zijn als van het dakvlak.
4. Betreft het een plat dak, dan geldt dat de panelen ten minste net zo ver verwijderd moeten blijven van de dakrand als het paneel hoog is. Is het hoogste punt van het paneel bijvoorbeeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn.

Voor monumenten of beschermde stads- of dorpsgezichten gelden andere regels (zie website Rijksoverheid).
 

Hoe lang duurt het totdat ik mijn investering in zonnepanelen heb terug verdiend?

Gemiddeld duurt het zo’n 6-8 jaar om je investering in de panelen weer terug te verdienen. Rekening houdend met het feit dat zonnepanelen minimaal 25 jaar mee gaan, levert de aanschaf je daarna dus nog ruim 15 jaar aan gratis energie op. Ga je in de tussentijd de woning verkopen? Geen nood, want een huis mét zonnepanelen levert ook een stuk meer op bij de verkoop van de woning.

Kan ik subsidie krijgen op de aanschaf van de zonnepanelen?

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er al sinds 2013 niet meer. Maar sommige gemeentes hebben eigen regelingen. Op www.energiesubsidiewijzer.nl staat altijd een actueel overzicht van gemeentelijke regelingen. Daarnaast is het voor iedereen mogelijk de betaalde btw over aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te krijgen van de Belastingdienst. En natuurlijk is er de salderingsregeling, waarmee de overheid bijdraagt aan de opbrengst van je panelen. Er zijn nog andere regelingen die je helpen bij energiebesparende investeringen, zoals o.a. de Energiebespaarlening. Deze is landelijk beschikbaar.

Wat houdt de salderingsregeling in?

Zelf opgewekte energie kun je direct zelf weer gebruiken in en rondom huis. De opgewekte energie die je niet meteen gebruikt (omdat je meer opwekt dan dat je op dat moment verbruikt), lever je terug aan het elektriciteitsnet. Tegelijkertijd kun je van het elektriciteitsnet energie gebruiken op momenten dat je meer stroom gebruikt dan dat je op dat moment opwekt. De door jou terug geleverde en verbruikte hoeveelheid elektriciteit wordt op jaarbasis tegenover elkaar weggestreept. Dit noemen we ‘salderen’. Door het salderen kun je besparen op het variabele deel van je energienota. Daarnaast bestaat de energierekening uit vaste kosten (vaste leveringskosten en netbeheerkosten). Op deze kosten kun je niet besparen.

 

Als blijkt dat je meer elektriciteit terug hebt geleverd dan dat je daadwerkelijk verbruikt hebt, dan ontvang je voor de extra terug geleverde elektriciteit een terugleververgoeding van je energieleverancier. Let op: over het ontvangen bedrag moet je wel btw afdragen! Daarentegen staat dat je de btw die je voor de aanschaf van de panelen betaalt, terug kunt vorderen.
 

Wat is een omvormer?

Van de zonnepanelen op je dak ontvang je direct stroom, maar deze stroom moet worden omgezet naar wisselstroom die je uit het stopcontact haalt. Hiervoor heb je een omvormer nodig die er dus voor zorgt dat de stroom omgezet wordt naar bruikbare wisselstroom.
 

Werken zonnepanelen ook in de winter?

Zonnepanelen werken op basis van licht, dus wekken ze in de winter ook energie op. Van maart tot oktober is dat zo’n 30% van de jaarproductie. De overige 70% wordt in de periode van april t/m september opgewekt.
 

Kost het onderhoud aan zonnepanelen veel geld?

Het onderhoud aan de panelen valt gelukkig erg mee. In principe geldt, dat als je zonnepanelen plaatst onder een hoek van 30 graden of meer, de panelen door de regen schoongemaakt worden. Voor zonnepanelen onder een hoek van 15 graden is het aan te raden deze ieder jaar vrij te maken van vuil om te zorgen voor een optimale opbrengst.
 

Moet je zonnepanelen extra verzekeren?

Als je als woningeigenaar zonnepanelen op het dak van je huis laat plaatsen, vallen deze onder je opstalverzekering. De panelen zitten namelijk vast aan je huis. Je bent daarmee verzekerd tegen schade door o.a. hagel, sneeuw, bliksem, storm en brand. Zonnepanelen kunnen overigens meer hebben dan je denkt. Je bent echter niet verzekerd tegen bijvoorbeeld schade door een mankement in het zonnepaneel.

Denk er dus aan je verzekering door te geven dat je zonnepanelen op je huis hebt geplaatst. Zonnepanelen verhogen de woningwaarde, waardoor wellicht de verzekerde waarde van je huis opnieuw moet worden bepaald.

 

Nu zonnepanelen kopen: ja of nee?

Het is natuurlijk aan jou de keus of je zonnepanelen aanschaft afhankelijk van de argumenten die voor jou het zwaarst wegen. Als VerschilMakelaar kunnen wij rustig stellen dat het aanschaffen van zonnepanelen op dit moment niet iets is waar je spijt van zult krijgen. Hoe fijn is het als je elke maand een lage(re) energierekening hoeft te betalen?

Er zijn mensen die willen afwachten omdat zij verwachten dat de kosten voor de aanschaf van de panelen in de komende jaren nog flink zullen teruglopen. Je kunt dus een jaartje of wat wachten, maar de kans dat dat zich terug betaalt is maar klein. Je betaalt dan namelijk een jaar (of langer) volle energiekosten. Die kosten wegen vaak niet op tegen de lichte prijsdaling van de panelen elk jaar. Met het aanschaffen van zonnepanelen verdien je dan ook meer geld terug dan dat je op de bank of op de beurs zou verdienen. Daarnaast verhogen de zonnepanelen de waarde van je huis en: je wordt minder afhankelijk van de prijsstijgingen van de energieleveranciers de komende jaren door je eigen schone stroom op te wekken.