Huis kopen zonder hypotheek

Waarom zou je geld lenen voor een woning als je het geld al hebt? Dat is een goede vraag! Een klein voorbeeld: je gaat kleiner wonen, omdat de kinderen het ouderlijke nest hebben verlaten. Daarom heb je je huidige woning te koop gezet. Als het huis binnen no-time verkocht wordt met flink veel overwaarde, dan kun je ervoor kiezen om het nieuwe huis te kopen zonder hypotheek. Maar, wat zijn nu de voor- en nadelen van een huis kopen zonder hypotheek? En is het wel zo verstandig en voordelig als het misschien lijkt? Misschien kun je wel beter een spaarcentje op zak houden en wél een hypotheek afsluiten voor het nieuwe huis..
 

Voordelen huis kopen zonder hypotheek

Het grootste voordeel van een huis kopen zonder hypotheek spreekt eigenlijk voor zich: je hoeft geen rente en aflossing te betalen. Dat houdt in dat je lagere maandlasten hebt dan dat je mét een hypotheek hebt gehad. Andere voordelen zijn:
• Geen eenmalige bijkomende kosten;
• Vermogensrendementsheffing;
• Eigenwoningforfait.

 

Nadelen huis kopen zonder hypotheek

Aan ieder voordeel zit een nadeel, zo ook bij een huis kopen zonder hypotheek. Als je je spaargeld gebruikt voor het kopen van een huis, kun je dat niet meer gebruiken voor iets anders. Vraag jezelf daarom af of je dat geld wel echt kunt missen. Ga je binnenkort een grote bruiloft organiseren of heb je interesse in het aanschaffen van een nieuwe, grote boot? Dan is het misschien verstandig om geld te laten staan op je spaarrekening. Daar kun je immers ieder gewenst moment bij! Een ander nadeel is dat je allerlei belastingvoordelen misloopt. Als je een hypotheek hebt afgesloten, mag je namelijk een aantal kosten aftrekken van je bruto jaarinkomen. Hierdoor wordt je belastbaar inkomen lager. Mocht je geen hypotheek hebben, dan kun je deze kosten dus ook niet aftrekken. In dit geval betaal je per saldo dus meer belasting.
 

En nu?

Je weet nu wat de voor- en nadelen zijn van een woning kopen zonder hypotheek. Weeg de min- en pluspunten tegen elkaar af, zodat je kunt zien waar je onderaan de streep het meeste profijt van hebt.