Mijn favorieten

Huis kopen zonder hypotheek

Waarom zou u geld lenen voor een woning als u het geld al heeft? Dat is een goede vraag! Een klein voorbeeld: u gaat kleiner wonen, omdat uw kinderen het nest hebben verlaten. Daarom heeft u uw huidige woning te koop gezet. Als dat huis binnen no time verkocht wordt, met flink veel overwaarde, dan kunt u ervoor kiezen om het nieuwe huis te kopen zonder hypotheek. Maar, wat zijn nu de voor- en nadelen van een huis kopen zonder hypotheek? En is het wel zo verstandig en voordelig als het misschien lijkt? Misschien kunt u wel beter een spaarcentje op zak houden en wél een hypotheek afsluiten voor uw nieuwe huis..
 

Voordelen huis kopen zonder hypotheek

Het grootste voordeel van een huis kopen zonder hypotheek spreekt eigenlijk voor zich: u hoeft geen rente en aflossing te betalen. Dat houdt in dat u lagere maandlasten krijgt dan dat u mét een hypotheek had gehad. Andere voordelen zijn:
• Geen eenmalige bijkomende kosten;
• Vermogensrendementsheffing;
• Eigenwoningforfait.

 

Nadelen huis kopen zonder hypotheek

Aan ieder voordeel zit een nadeel, zo ook bij een huis kopen zonder hypotheek. Als dat u uw spaargeld gebruikt voor het kopen van een huis, kunt u dat niet meer gebruiken voor iets anders. Vraag uzelf daarom af of u dat geld wel echt kunt missen. Gaat u binnenkort een grote bruiloft organiseren of heeft u nog interesse in het aanschaffen van een nieuwe, grote boot? Dan is het misschien verstandig om geld te laten staan op uw spaarrekening. Daar kunt u immers ieder gewenst moment bij! Een ander nadeel is dat u allerlei belastingvoordelen misloopt. Als u een hypotheek heeft afgesloten, mag u namelijk een aantal kosten aftrekken van uw bruto jaarinkomen. Hierdoor wordt uw belastbaar inkomen lager. Mocht u geen hypotheek hebben, dan kunt u deze kosten dus ook niet aftrekken. In dit geval betaalt u per saldo dus meer belasting.
 

En nu?

U weet nu wat de voor- en nadelen zijn van een woning kopen zonder hypotheek. Weeg de min- en pluspunten tegen elkaar af, zodat u kunt zien waar u onderaan de streep het meeste profijt van heeft.