Huis kopen VS huis bouwen

Nieuwbouw of een bestaande woning woning kopen, het blijft een heel persoonlijke keuze. Het is niet alleen afhankelijk van het budget, maar ook van jouw dromen en ambities op het gebied van wonen. Hieronder volgt een kort overzicht.
 

Een bestaande woning kopen

Als je kiest om een bestaande woning te kopen, koop je als het ware het eindproduct. Dat wil zeggen dat je niet alles zelf hoeft te bedenken en uit te voeren. Hooguit moet je nadenken over een aantal renovatiewerken en het interieur. Het kopen van een bestaande woning is qua budget dan ook niet zo’n verrassing, mits de woning in goede staat verkeert. Als dit het geval is, weet je exact hoeveel het je gaat kosten. Uit ervaring kunnen we concluderen dat het globale kostenplaatje voor het kopen van een bestaande woning goedkoper is dan het plaatje een nieuwe woning te laten bouwen.
 

Zelf bouwen

Sommige mensen dromen van een nieuwe woning die ze helemaal zelf kunnen creëren en vormgeven. Het biedt de ultieme vrijheid, maar kost meestal wel meer dan wanneer je ervoor kiest een bestaande woning te kopen. Allereerst moet je een goede bouwgrond vinden en betalen. Daarna moet je ook het bouwen zelf bekostigen. Daarbij spelen een aantal factoren een doorslaggevende rol, denk maar eens aan: de prijs van de architect, de aannemer en de prijs van de materialen die je kiest. Vaak komen hier nog een aantal onverwachte kosten bij. Vergeet ook niet dat je registratierechten betaalt op de bouwgrond en 21% btw op de bouw van de woning zelf.

 

Het bouwen van een huis vergt eenmaal veel tijd en energie. Je moet veel beslissingen maken die enige stress met zich mee kunnen brengen. Om te voorkomen dat je met dubbele lasten komt te zitten, kun je voor enige tijd ander onderdak zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een bouwkeet. Ten slotte is het in deze tijd lastig om een aannemer te vinden, die verantwoordelijk wil zijn voor het hele project. Bouwbedrijven lopen namelijk vol met orders en hebben moeite extra personeel te vinden. Zodra vraag en aanbod uit elkaar lopen, wordt het duurder om een woning te bouwen..