Mijn favorieten

Huis kopen VS huis bouwen

Bouwen of kopen, het blijft een heel persoonlijke keuze. Het is niet alleen afhankelijk van uw budget, maar ook van uw dromen en ambities op het gebied van wonen. Hieronder volgt een kort overzicht.
 

Een bestaande woning kopen

Als u kiest om een bestaande woning te kopen, koopt u als het ware het eindproduct. Dat wil zeggen dat u niet alles zelf hoeft te bedenken en uit te voeren. Hooguit moet u nadenken over een aantal renovatiewerken en het interieur. Het kopen van een bestaande woning is qua budget dan ook niet zo’n verrassing, mits de woning in goede staat verkeerd. Als dit het geval is, weet u exact hoeveel het voor u gaat kosten. Uit ervaring kunnen we concluderen dat het globale kostenplaatje voor het kopen van een bestaande woning goedkoper is dan een nieuwe woning te laten bouwen.
 

Zelf bouwen

Sommige mensen dromen van een nieuwe woning die ze helemaal zelf kunnen creëren en vormgeven. Het geeft de ultieme vrijheid, maar kost meestal wel meer dan wanneer u ervoor kiest om een bestaande woning te kopen. Allereerst moet u een goede bouwgrond vinden en betalen. Daarna moet u ook het bouwen zelf bekostigen. Daarbij spelen een aantal factoren een doorslaggevende rol, denk maar eens aan: de prijs van de architect, de aannemer en de prijs van de materialen die u kiest. Vaak komen hier nog een aantal onverwachte kosten bij. Vergeet ook niet dat u registratierechten betaalt op de bouwgrond en 21% btw op de bouw van de woning zelf.

 

Het bouwen van een huis vergt eenmaal veel tijd en energie. U moet veel beslissingen maken, die enige stress met zich mee zullen brengen. Ook zult u voor enige tijd een ander onderdak moeten vinden, zodat u niet met dubbele lasten komt te zitten. Denk bijvoorbeeld aan een bouwkeet. Ten slotte, is het in deze tijd lastig om een aannemer te vinden, die verantwoordelijk wil zijn voor het hele project. Bouwbedrijven lopen namelijk vol met orders en hebben moeite om extra personeel te vinden. Zodra vraag en aanbod uit elkaar lopen, wordt het duurder om een woning te bouwen..