Hoe zit het met de NHG-garantie in 2021?

Verzekeren vinden we tegenwoordig allemaal heel normaal. We sluiten verzekeringen af voor dingen die waardevol voor ons zijn. Je huis is waarschijnlijk één van de meest waardevolle materiële zaken die je kunt bezitten. Dat verzekeren we daarom goed tegen bijvoorbeeld brand- of waterschade. Maar wist je ook dat je voorzorgsmaatregelen voor je hypotheek kunt nemen? Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) vindt dat een woning kopen, behouden en verbeteren voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar moet zijn. Daarvoor is Nationale Hypotheek Garantie in het leven geroepen.
 

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?

NHG helpt je als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld als je je baan kwijtraakt -en dit niet aan jou zelf ligt-, arbeidsongeschikt raakt, je relatie wordt beëindigd of als je partner overlijdt. In deze gevallen kan het WEW helpen. Samen met de bank worden de mogelijkheden bekeken om de hypotheek weer betaalbaar te maken, zodat je in de woning kunt blijven wonen. Is verkoop de enige optie en blijft er een restschuld over? Dan kan het WEW ook uitkomst bieden door een betalingsregeling met jou te treffen of de restschuld zelfs kwijt te schelden.
 

Hoe kun je de NHG afsluiten?

Je kunt NHG afsluiten bij de aankoop van een tot de gemiddelde koopsom in Nederland. NHG kan ook afgesloten worden bij de financiering van een verbouwing of indien er energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd. Bijkomend voordeel is dat je korting op de hypotheekrente kunt krijgen, wat een aanzienlijke besparing op de maandlasten betekent. Je betaalt eenmalig een fiscaal aftrekbaar bedrag en geniet gedurende de gehele looptijd van de hypotheek van de voordelen. Je sluit NHG af via een hypotheekadviseur of bij de bank die jouw hypotheek verstrekt.
 

Nieuwe kostengrens NHG 2021

Jaarlijks wordt bepaald hoe hoog de NHG-grens is. NHG heeft de kostengrens voor woningen voor het jaar 2021 vastgesteld op €325.000,-. Voor woningfinancieringen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens hoger, namelijk €344.500,-.