Mijn favorieten

Hoe bepaalt de taxateur de waarde van een woning?

In diverse situaties kunt u een taxatierapport nodig hebben. Denk maar eens aan het afsluiten van een hypotheek bij het kopen van een woning of bij een erfenis. U vraagt zich natuurlijk af hoe deze waarde bepaald wordt en waar een taxateur nauwkeurig op let. Wij vertellen het u graag in deze blog!
 

Wat is een woningtaxatie? En waarom is het nodig?

Een woningtaxatie is een waardebepaling van onroerend goed. Deze taxatie wordt uitgevoerd door een objectieve en onafhankelijke taxateur. Een gevalideerd taxatierapport is verplicht als u bijvoorbeeld een hypotheek wilt aanvragen en daarmee een woning wilt aankopen. De geldverstrekker beoordeelt aan de hand van het taxatierapport of het verantwoord is om een hypotheek te verlenen.
 

Hoe wordt de waarde van een woning bepaald?

Er worden altijd een aantal standaard elementen beoordeeld tijdens een woningtaxatie. Deze zijn bijvoorbeeld het type (Is het een vrijstaand huis, een twee-onder-een-kap woning of een hoekwoning?) woning, de oppervlakte van het perceel en de ligging. Daarnaast wordt er gekeken naar de grootte van de woning (oppervlakte en inhoud), het bouwjaar, en de omgeving waarin de woning zich bevindt. Staat het huis in een vergrijzend gebied of in een bruisende stad? Dit heeft allemaal invloed op de waarde van uw woning. Ook mag de staat van het huis niet vergeten worden. ‘Is er veel achterstallig onderhoud in het pand, zit er een goede keuken in en moeten de kozijnen op kort termijn vervangen worden? ‘Ik kijk er allemaal naar’, aldus Stephan Laenen. Ook wordt er gelet op duurzaamheid: hoe lager de energiekosten zijn, hoe meer de woning in waarde stijgt.
 

Laat de waarde van uw woning bepalen door een erkende taxateur!

Bij Laenen Makelaardij adviseren we onze klanten altijd om een woningtaxatie uit te laten door een taxateur die in het bezit is van de juiste certificaten. Laenen Makelaardij is aangesloten bij het NNWI (Nederlands Woning Waarde Instituut). Dit geeft u als opdrachtgever de zekerheid dat het verstrekte taxatierapport altijd wordt geaccepteerd door zowel uw hypotheekverstrekker als door het NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Daarnaast heeft onze taxateur ervaring met het vaststellen van de waarde van woningen en houdt hij met alle factoren rekening. Kortom: bij Laenen Makelaardij bent u in vertrouwde makelaarshanden. Wij helpen u graag verder!
 

 

Maak een afspraak


taxatie