Goed voorbereid bij het kopen van een nieuwbouwhuis

Een heel nieuw huis, strak in de verf, nieuwe keuken, nieuwe badkamer… alles precies zoals jij het wilt. En ook nog eens in die mooie jonge wijk die wordt aangelegd! Snel beslissen dan maar….

Maar, ben je wel goed voorbereid? Weet je met welke extra kosten je zoal rekening moet houden bij het kopen van een nieuwbouwwoning? Wij zetten e.e.a. voor je op een rijtje:

Rente tijdens de bouw

Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je gedurende de bouw al rente over het tijdens de bouw uitgegeven hypotheekbedrag. Dit bedrag staat voor jou op een aparte rekening (bouwdepot) waarvan je de bouwkosten betaalt, zoals o.a. de aannemer, de keuken, de tegelzetter enz. Gedurende de bouw betaal je steeds meer rente, omdat het uitgegeven bedrag uit het bouwdepot groter wordt. Doorgaans geldt: huis klaar = bouwdepot leeg. Dit geldt zowel bij de aankoop van een projectbouwwoning als bij de aankoop van grond waarop je zelf een huis laat/gaat bouwen.

Zelfbouw of projectbouw?

Laat je zelf een huis ontwerpen, dan heb je deels te maken met andere bijkomende kosten dan wanneer je een nieuwe projectbouwwoning koopt. Onderstaand een opsomming van de extra kosten waarmee je met name bij zelfbouw rekening dient te houden:

Zelfbouw:
  • de aankoop van de bouwkavel met de daarbij behorende notariskosten
  • het eventueel bouwrijp maken van de grond (doorgaans is dit al door de betreffende gemeente gedaan, maar check dit goed)
  • de architect die de woning ontwerpt
  • de kosten voor de constructeur, de installateur en andere specialisten (tuin- en/of binnenhuisarchitect)
  • kosten voor bouwleges
  • kosten bouwvergunning
  • aansluitingen nutsbedrijven (gas, water, elektra, riolering, CAI/glasvezel)
  • het aannemersbedrijf dat de woning gaat bouwen
Naast de extra kosten die bij zelfbouw komen kijken, komen zowel bij projectbouw als bij zelfbouw ook nog andere kosten om de hoek kijken, zoals:
  • advieskosten hypotheek
  • het meerwerk (je besluit tijdens de bouw de afwerking toch iets luxer te laten uitvoeren dan is overeengekomen)
  • de opleveringskeuring
  • kosten voor afwerking en verhuizing

Ben goed voorbereid!

Al met al kun je het natuurlijk zo luxe en gek maken als je maar wilt. Hou je budget daarom altijd goed in de gaten en neem een zogeheten ‘reservepotje’ op mochten zich toch onverwachte uitgaven voordoen. Ben je binnen in de woning klaar, vergeet dan niet dat ook buiten de woning werk aan de winkel is. Daar waar bij een bestaande woning al een afrastering van de tuin en bestrating (terras, oprit) aanwezig is, moet je bij een nieuwbouwhuis nog alles laten aanleggen. Hou hier rekening mee.

Een nieuwbouw huis kopen? Zet dan eerst alle kosten (inclusief de afwerking van de woning, afwerking van de tuin en het te betalen materiaal met de werkuren van de vakman) op een rijtje. Alleen wanneer je goed voorbereid bent en weet waaraan je op financieel gebied begint, kun je straks gaan genieten van jouw droomhuis: precies zoals jij wenst, in jouw stijl en ook nog eens duurzaam gebouwd. Klaar voor de toekomst!