Mijn favorieten

3 Gouden bespaartips omtrent comfortabel én zuinig wonen!

Het is vandaag 31 oktober 2018, oftewel: wereld bespaar dag. Laenen Makelaardij staat hier uiteraard ook eventjes bij stil en helpt u graag door het geven van een aantal slimme bespaartips die u kunt toepassen in uw woning! Wij denken immers altijd graag met u mee.


Opwekken van groene energie door middel van zonnepanelen

Uiteraard mag het opwekken van energie door middel van zonnepanelen niet ontbreken in het rijtje met bespaartips. Wanneer u kiest voor de installatie van zonnepanelen, zult u al gauw merken dat uw energienota drastisch zal dalen. Met andere woorden: u bespaart hiermee op uw energiekosten! Uiteraard brengt het aanleggen van zonnepanelen wel kosten met zich mee. Voor niets gaat de zon op.  Maar niet getreurd, deze investering is het dik en dubbel waard. De consumentenbond geeft namelijk weer dat u uw investering in zonnepanelen in 7 jaar tijd terugverdient. Helemaal interessant wordt het als u een elektrische auto rijdt of wilt gaan rijden. Denk er maar eens over na hoe mooi het zou zijn om met uw eigen opgewekte groene energie uw auto op te kunnen laden!


De tip van onze makelaars, Stephan Laenen en Roan Laenen, luidt: ''doe het in één keer goed en bereid u voor op de toekomst!''. Controleer de staat van uw huidige dakpannen. Leg uw nieuwe zonnepanelen niet op uw verouderde betonpannen. Deze gaan namelijk minder lang mee dan keramische dakpannen, omdat deze door verweerding poreus worden. Hierdoor kunnen de pannen gemakkelijker breken en dat zorgt voor lekkages. Dat zou natuurlijk zonde zijn van uw investering! Kortom: zorg dat uw dak ‘toekomstproef’ is: een goed isolatiepakket en degelijke pannen in combinatie met goede zonnepanelen.


Woning isoleren voor meer comfort én een lagere energierekening 

Een goede isolatie van uw woning zorgt voor meer wooncomfort en een lagere energierekening. Op het moment dat u het dak wilt isoleren, kunt u dit vanuit de binnenkant doen. Dan kunt u tussen de spanten en gordingen een isolatiepakket implementeren. Alleen als er in het dakbeschot eternietplaten (asbest) verwerkt zijn, dan kan het wijsheid zijn om ervoor te kiezen het asbest uit de woning te halen en de woning te voorzien van geïsoleerde dakplaten. Deze worden aan de buitenkant van de kapconstructie bevestigd, op deze platen worden de dakpannen gelegd. Wellicht een duurdere optie, maar op langer termijn wel een stuk voordeliger. De isolatiewaarde (RC-waarde) van geïsoleerde dakplaten is aanzienlijk hoger en u bent direct van uw asbestplaten af.

 

Daarnaast kunt u uiteraard ook de binnen- en buitenmuur isoleren, een zogeheten spouwmuurisolatie. Voornamelijk woningen die tussen 1920-1980 zijn gebouwd, hebben spouwmuren die niet van isolatiemateriaal zijn voorzien. Bij nieuwbouwwoningen worden de spouwen tegenwoordig wel standaard geïsoleerd. Een spouwmuurisolatie is relatief goedkoop, maar het rendement is daarentegen hoog.


Ten slotte, kunt u uw enkel glas laten vervangen door HR++ Glas. Buiten het feit dat u bespaart op stookkosten, kent het dubbele glas meerdere voordelen. Wat dacht u van meer veiligheid, doordat het glas sterker is dan enkel glas? Of van minder last van wegverkeer, blaffende honden of spelende kinderen? Ook ervaart u geen koude luchtstroming meer als u dicht bij de ramen zit.


Houd ook rekening met het dichten van naden en kieren. Hiermee kunt u eenvoudig zelf aan de slag. Tocht in huis kunt u verhelpen door naden en kieren dicht te maken met tochtstrips of tochtband. Dat levert niet alleen een comfortabeler huis op, maar ook minder stookkosten.


Vervang uw oude cv-ketel!

Ten slotte, mag de cv-installatie ook niet vergeten worden. Een verouderde cv-ketel die nog naar behoren werkt, kunt u namelijk vaak beter vervangen door een moderne hoogrendementsketel (hr-ketel). Dit zorgt ervoor dat u nog minder gas hoeft te gebruiken. En ook deze investering verdient u meestal snel weer terug.