Belangrijke verzekeringen bij het kopen van een huis

Bij het afsluiten van een hypotheek, en dus het kopen van een woning, moet je aan een aantal verzekeringen denken. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn verstandig om af te sluiten. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet!
 

Opstalverzekering

Of je nu in een tussenwoning woont of in een riante villa: een opstalverzekering wordt voor iedere huiseigenaar verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Het is dus niet wettelijk verplicht, maar als je een koopwoning hebt die met een hypotheek is belast, verplicht de geldverstrekker je om deze verzekering af te sluiten. Wanneer je deze verzekering niet afsluit, kom je niet in aanmerking voor een hypotheek. Het huis is immers onderpand voor de hypotheek die de bank je verstrekt. Bij een appartementsrecht is de opstalverzekering afgesloten door de vereniging van eigenaren voor het gehele gebouw. Indien je een appartement koopt, hoef je de opstalverzekering dus niet zelfstandig af te sluiten. Met de opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld brand, wateroverlast, vandalisme of inbraak. Wat er dan precies verzekerd is? Je huis zelf en alles wat daaraan vastzit. Hierbij kun je denken aan het dak, de garage, het aanrechtblad en de inbouwapparatuur.
 

Een overlijdensrisicoverzekering

Ik hoor je al denken: ‘Wat heeft dit met een koopwoning te maken?’. Heel simpel: de hypotheekverstrekker wil zeker weten dat je je hypotheek afbetaalt. Ook als jij, of je partner, overlijdt. Daarom wordt deze verzekering vaak verplicht gesteld als je een hypotheek aangaat. Als je overlijdt, wordt de overlijdensrisicoverzekering gebruikt om de hypotheek af te betalen. Niet alleen fijn voor de hypotheekverstrekker, maar ook voor je nabestaanden. Zij hoeven immers niet te verhuizen.
 

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel erg handig. Het verzekert je spullen die niet vastzitten aan het huis. Denk aan je televisie, sieraden en aan de meubels. Deze waardevolle spullen kun je beschermen met een inboedelverzekering. Worden ze gestolen bij een inbraak? Of raken ze beschadigd door brand of waterschade? De inboedelverzekering keert een bedrag uit.
 

Aansprakelijkheidsverzekering

Even een voorbeeld: je bent druk bezig met verhuizen en tijdens de verhuizing beschadig je per ongeluk de auto van de nieuwe buren. Oei, geen goede eerste indruk! Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in zo’n soort geval uitkomst. Deze verzekering vergoedt namelijk de schade wanneer jij, je partner of een gezinslid per ongeluk iets van een ander stuk maakt.
 

Rechtsbijstandsverzekering

Ruzie met de buren, de aannemer of de gemeente? Erg vervelend! En al helemaal als de ruzie hoog oploopt. Zo hoog, dat je zelfs juridische hulp nodig hebt. Het inschakelen van een advocaat kan aardig in de papieren oplopen. Wanneer je een rechtsbijstandsverzekering hebt, hoef je deze kosten niet zelf te betalen.