Mijn favorieten

Belangrijke verzekeringen bij het kopen van een woning

Bij het afsluiten van een hypotheek, en dus het kopen van een woning, moet u aan een aantal verzekeringen denken. Sommige verzekeringen zijn verplicht, andere zijn verstandig om af te sluiten. Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet!
 

Opstalverzekering

Of u nu in een tussenwoning woont of in een riante villa: een opstalverzekering wordt voor iedere huiseigenaar verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker. Het is dus niet wettelijk verplicht, maar als u een koopwoning heeft met een hypotheek, verplicht de geldverstrekker u om deze verzekering af te sluiten. Wanneer u deze verzekering niet afsluit, komt u niet in aanmerking voor een hypotheek. Het huis is immers onderpand voor de hypotheek die de bank u verstrekt. Bij een appartementsrecht is de opstalverzekering afgesloten door de vereniging van eigenaren voor het gehele gebouw. Indien u een appartement koop hoeft u de opstalverzekering dus niet zelfstandig af te sluiten. Met de opstalverzekering bent u verzekerd tegen schade door bijvoorbeeld brand, wateroverlast, vandalisme of inbraak. Wat er dan precies verzekerd is? Uw huis zelf en alles wat daaraan vastzit. Hierbij kunt u denken aan uw dak, de garage het aanrechtblad en uw inbouwapparatuur.
 

Een overlijdensrisicoverzekering

Ik hoor u al denken: ‘Wat heeft dit met een koophuis te maken?’. Heel simpel: de hypotheekverstrekker wil zeker weten dat u uw hypotheek afbetaalt. Ook als u, of uw partner, overlijdt. Daarom is deze verzekering vaak verplicht als u een hypotheek aangaat. Als u overlijdt, wordt de overlijdensrisicoverzekering gebruikt om de hypotheek af te betalen. Niet alleen fijn voor uw hypotheekverstrekker, maar ook voor uw nabestaanden. Zij hoeven immers niet te verhuizen.
 

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel erg handig. Het verzekert uw spullen die niet vastzitten aan het huis. Denk aan uw televisie, uw sieraden en aan uw meubels. Deze waardevolle spullen kunt u beschermen met een inboedelverzekering. Worden ze gestolen bij een inbraak? Of raken ze beschadigd door brand of waterschade? De inboedelverzekering keert een bedrag uit.
 

Aansprakelijkheidsverzekering

Even een voorbeeld: U bent druk bezig met verhuizen en tijdens de verhuizing beschadigt u per ongeluk de auto van uw nieuwe buren. Oei, geen goede eerste indruk! Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in zo’n soort geval uitkomst. Deze verzekering vergoedt namelijk de schade wanneer u, uw partner of een gezinslid per ongeluk iets van een ander stuk maakt.
 

Rechtsbijstandsverzekering

Ruzie met uw buren, de aannemer of de gemeente? Erg vervelend! En al helemaal als de ruzie hoog oploopt. Zo hoog, dat u zelfs juridische hulp nodig heeft. Het inschakelen van een advocaat kan aardig in de papieren oplopen. Wanneer u een rechtsbijstandsverzekering heeft, hoeft u deze kosten niet zelf te betalen.